25 Ağustos 2014

BOHEM TARZINIZI OLUŞTURUN!

Doğadaki tüm tonlar renk paletini oluşturuyor "bohem stili"nin. Kahve tonları, yeşiller, çiçeklere rengini veren kırmızılar, morlar...


"Ben çok yetenekliyim ama beni farkeden henüz çıkmadı" diyenlerdenseniz siz de bir bohem olabilirsiniz. Yalnız böyle bohem olunacaksa başımızın üstüne... Mesela yanımda oturan Songül şu an bu ruh haline girdi bile.
 

Bohem kelimesi Fransızca'da "yarınını düşünmeden, günü gününe, tasasız, derbeder bir yaşayışı olan kimse" anlamına geliyor.
Bugüne kadar bu kelimeyi herkes duymuştur ama herkes anlamını  merak etmemiştir. Tabi  benim çok sevdiğim ve güldüğüm komedyen sevgili Şahan Gökbakar'ın canlandırdığı Recep İvedik karakterinin de "Bu nasıl bir bohem hayat" gibi cümleler kurması ile kafada bir resim oluştu herkesde aslında:)
 
Kelime Türkçe olarak bile gayet gizemli ve gerçekten bohem...:)))
 
Yeteneklerini kullanacak imkânları bulamamış, düzensiz, savruk yaşayan ressam, aktör, müzisyen vb. entelektüeleri işaret etmek için kullanılan bir terim "bohem".

Romantik dönemin bohemi,
Natüralist dönemin bohemi,
Empresyonist dönemin bohemi
 
olmak üzere üçe ayırıyoruz.19. yüzyılda bohemlik, burjuva yaşamına karşı yapılan bir gösteriydi ve Fransa'da sınırları belli olmayan bir olguydu.
 
Empresyonist dönemde toplumdan çekilmiş olan ve birbirinin tam tersi olan iki tür sanatçı tipi ortaya çıktı. Bunlardan biri bohemler, diğeri de Batı uygarlığından kaçıp uzak ülkelere sığınanlardı.
 
Her iki sanatçı tipi de kendilerini çoğunluğun anlayamadığı şekilde ifade ettiler. Sanıldığının aksine zorunlu oldukları için sefil bir hayat yaşamadılar. Çünkü bohemler, genellikle üst sınıfa mensup ailelerin çocuklarından, sanatçılardan ve öğrencilerden oluşmaktaydı. Burjuva olan ailelerinden farklı bir yaşam sürdürmek; özgür ve cömertçe yaşayan insanlar olmak için toplumdan ayrılmışlardı.
 
Daha da detaylandırmıyor, kelimenin anlamını geçiyor ve sizlerin araştırmacı ruhuna bırakıyorum merakınızı.
 
Dantel elbiseler, çizmeler, salaş bluzlar, uzun kolyeler, çingene etekleri, etnik desenli herşey, püsküller ve kovboy çizmeleri ile baş başa bırakıyorum sizi. Dolabınızı bir açın bakalım kaç bohem parçanız var sonar hemen plaja kızlar (tabi mümkünse benim gibi şu sıralar ofiste iseniz bohemliğinizi eve saklayın tabi:)
 
 


 































 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder